nogomet in vreme

Medtem ko se bo raven talentov za 32 ekip na prihajajočem svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji razlikovala – nekateri imajo morda boljše vratarje, drugi pa obilo talentov -, kadar dve ekipi tekmujeta na istem terenu, so vremenske razmere dejavnik, ki ga ekipe morajo vključiti v svoje igralne načrte. Pa ne le ekipe. Vremenske razmere v povezavi s specifikami ekip v kvote npr. vključujejo tudi športne stavnice. Ko se bodo milijarde po vsem svetu zbrale, da bi si ogledale največji športni dogodek na Zemlji, bodo navijale za svoje najljubše igralce ali posamezne države. Kar zadeva igralce, bodo morda na koncu navijali za lepo vreme.

Če bi nogometaši lahko izbirali vreme za tekmo, bi verjetno začeli z ničelno vlago in malo vetra, pravi Ian Barker, direktor trenerskega izobraževanja za United Soccer Coaches, organizacijo, ki trenerjem sploh ponuja programe in storitve. ravni športa.

Največja ovira je veter

“Po mojem mnenju je največja ovira nogometaša pretiran veter,” je dejal Barker, nekdanji glavni trener moške nogometne ekipe na Macalester College v St. Paulu v Minnesoti.

“Po mojem mnenju je največja ovira nogometaša pretiran veter,”

Vetrovne razmere otežujejo športnikom tehnično in taktično igro. Če ima ena ekipa veter v hrbet v prvem polčasu, potem bo v drugem polčasu, ko gre v veter, po Barkerju treba prilagoditi.

Čeprav igranje v močnem vetru ni tako fizično naporno, kot je npr. specifična klima oz. visoka raven toplote in vlage, je lahko na tekmi moteč dejavnik. Veter lahko moti in vpliva na to, kako igralec usmerja žogo na igrišču.

“Na obe ekipi vpliva različno,” je dejal Barker in dodal, da je njegovo najmanj priljubljeno vremensko stanje v katerem lahko igra.

Jeff Cook, glavni moški nogometni trener na Penn State University, je ponovil Barkerjeva mnenja, da lahko veter povzroča opustošenje nad kakovostjo igre.

“To resnično vpliva na zmožnost moštev, da napredujejo žogo po določenih predelih igrišča,” je dejal Cook. “Res je lahko na primer težko napasti žogo v močnem vetru.”

Vlaga je pomembna

Vlaga na igrišču lahko močno vpliva na igro, saj omogoča hitrejše premikanje žoge in izboljšanje kakovosti podaj.

V profesionalnem in mednarodnem nogometu se polja pred igrami pogosto zalivajo z brizgalnimi sistemi, da se zagotovijo optimalni pogoji.

Cook je poudaril, da lahko preveč dežja škodi, saj lahko povzroči stoječe vode, zlasti na nižjih nivojih športa, kjer najsodobnejši drenažni sistemi niso tako pogosti. Stoječa voda lahko povzroči, da se žoga drži in se ne premika tako enostavno.

Večina ruskih mest gostiteljev v času turnirja doživlja povprečne najvišje vrednosti v zgornjih 60-ih do najnižjih 80-ih Fahrenheita , julij pa je bil najbolj vroč mesec, pravi višji meteorolog AccuWeather Jason Nicholls.

Če bi se te temperature držale ves turnir in bi vlaga ostala nizka, bi bilo to po Barkerjevem mnenju verjetno idealno za nogomet.

“Če gre za izbiro med hladnim in vročim, mislim, da bi večina od nas raje igrala v zmernih pogojih kot v hladnem [vremenu], v nasprotju z zmernimi razmerami v vročem [vremenu],” je dejal.

Prekomerna vročina in vlaga sta lahko izziv za igralce, ki morajo izvajati veliko količino teka pri visokih hitrostih, zlasti v mednarodnem nogometu, ko imajo ekipe na tekmi le tri zamenjave, pravi Cook.

Pretekle razmere so bile težava na preteklih svetovnih pokalih

Za odmor pod klimo

Med svetovnim prvenstvom 2014 v Braziliji so bili za nekatere tekme potrebni odmori za ohlajanje, vključno s tekmo med Nizozemsko in Mehiko. Igralci so se tako hladili v klimatiziranih prostorih.

Na svetovnem prvenstvu v ZDA leta 1994 je vročinski val zajel večino države. Zadeve je otežilo dejstvo, da so bile številne tekme na sporedu že zgodaj popoldne, da bi upoštevali gledalce občinstva v Evropi.

Med gostiteljskimi lokacijami je bilo tisto leto med drugim tudi Citrus Bowl v Orlandu na Floridi in Cotton Bowl v Dallasu, ki so bili po poročanju USA Today opisani kot “plavži” .

Nekatere evropske ekipe so v ZDA prispele približno dva tedna prej, da bi se prilagodile vročini in vlagi, poroča Los Angeles Times .

Svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju ne bo odigrano v običajnem časovnem okviru med junijem in julijem. Ta dogodek bo potekal od 22. novembra do 18. decembra, da se izognemo žgočim poletnim vročinam.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja